Möt Helena Bjurbom

Hur långt har du kommit i dina studier och vad läser du?

Jag läser tredje terminen på kandidatprogrammet i retorisk och litterär kommunikation. 

Varför valde du kandidatprogrammet?

Jag var fast besluten om att jag skulle börja studera höstterminen 2017, men inte lika säker på vad jag faktiskt skulle söka. Efter ett par vändor av scrollande på antagning.se så kändes flera utbildningar möjliga, men inte helt hundra (det är väl å andra sidan svårt att det ska kännas helt rätt). När en kompis ett par veckor senare tipsade mig om kandidatprogrammet blev det ganska självklart – det här är det jag letat efter. Kulturell kommunikation utifrån retorik och litteraturvetenskap, både i form av analys och reflektion men också möjligheten till att utveckla min egen förmåga att skriva, tala och uttrycka mig kändes både relevant och roligt. Framförallt kändes det som en bred utbildning inom det område jag vill studera inom eller arbeta med och kandidatprogrammet skulle ge mig en trygg grund att stå på inför framtiden.          

Vad tycker du är det viktigaste du hittills lärt dig under din studietid?

Det viktigaste jag än så länge tagit med mig ifrån studietiden är kunskapen om hur man kan sätta kultur i relation till samhället i stort. Man förstår mer och mer värdet av kultur, hur viktigt det är att förvalta och hur det påverkar människan. Förutom kulturens djupdykningsmöjligheter har jag blivit mer medveten, kreativ och reflekterande. Vare sig jag läser en krönika, lyssnar på en hetsig debatt eller skriver en hemtenta så har jag en ökad förståelse och verktyg för att ta mig an materialet på ett förhoppningsvis nytänkande sätt.

Råd till blivande studenter

Är du i valet och kvalet om vad du ska studera – välj något som intresserar dig – det kommer man långt på! I mitt fall blev flitigt använda, ibland klyschiga, ”följ magkänslan!” aktuellt. Ett lite mer konkret råd är att våga lyssna, fråga och delta i diskussioner under seminarium. För en del (mig själv inräknad) kan det kännas kämpigt och nervöst att räcka upp handen och dela med sig av en tanke eller resonemang, men det är ju just det seminariet är till för, det är på sätt och vis en unik plats för diskussion och som är, inte helt oväntat, bra mycket roligare och lärorikt när man är aktiv.

Möt Vera Maria Olsson

Hur långt har du kommit i dina studier och vad läser du?

Masterprogrammet i litteraturvetenskap, inriktning litteraturvetenskap, termin
3 av 4.

Varför valde du masterprogrammet?

Jag har alltid haft siktet inställt på en master, så när det blev aktuellt kollade jag vilka alternativ som fanns. Jag läste C-kursen i litteraturvetenskap här i Uppsala och gillade den, och tilltalades av några masterkurser som institutionen erbjöd, så det kändes rätt!

Vad tycker du är det viktigaste du hittills lärt dig under din studietid?

Det känns lite fånigt att säga, men jag tror jag tänker bättre nu. Man slipar på de allra mest grundläggande färdigheterna som behövs i livet genom en sån här utbildning: läsa, skriva och tänka. Mina analyser och resonemang är definitivt skarpare nu än innan.

Råd till blivande studenter

Två råd: ha roligt, och ta vara på undervisningstimmarna! Efter ett tag fattar man vilket privilegium undervisningen är och man lär sig uppskatta den – även på tidiga måndagsmorgnar.